Sociogeografske determinante uništenih srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji od 1999. do 2022. godine - Medojević, Jovo; Pavlović, Mila; Milosavljević, Saša (Sociološki pregled, 2023)
Srpska pravoslavna crkva kroz čitavo svoje duhovno, istorijsko i kulturno trajanje na prostoru Kosova i Metohije deli sudbinu srpskog naroda. U poslednje dve decenije, od 1999. do 2022. godine, svedoci smo da je, istovremeno sa progonom pravoslavnog srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, od strane pripadnika albanske populacije izvršeno i uništavanje srpskog kulturnog nasleđa, što čini predmet istraživanja ovog rada. Primenom metodologije sociogeografskih istraživanja, cilj rada je sticanje naučnog saznanja u funkciji neposredne potvrde, dokumentovanja i prezentovanja svih do sada poznatih slučajeva zlonamernog i teškog uništenja, skrnavljenja i vandalizma nad srpskim sakralnim nasleđem na prostoru Kosova i Metohije od 1999. do 2022. godine, koje su učinili pripadnici albanske zajednice.
Keywords: sociogeografske determinante; Srbija; Kosovo i Metohija; crkve; manastiri; devastacija spomenika