Rat u Ukrajini i promene globalnog ekonomskog sistema - Dimitrijević, Bojan; Dželetović, Milenko (Sociološki pregled, 2022)
Dugogodišnja neodgovorna politika SAD s prekomernim štampanjem dolara, pojačana krizom COVID-19 i ratom u Ukrajini, dovela je do velikog javnog duga i rasta inflacije u SAD, što u značajnoj meri ugrožava poziciju dolara kao svetske rezervne valute. Najnoviji izazov dolaru uputili su Rusija, Kina i zemlje BRIKS-a. Rad upravo analizira posledice rata u Ukrajini, rat sankcijama između Rusije i Zapada, poziciju dolara kao svetske rezervne valute i slabosti međunarodnog finansijsko-monetarnog sistema koje rađaju finansijsku nestabilnost, česte krize i rastuću nejednakost. Poseban naglasak stavljen je na moguće reforme međunarodnih finansija i alternativne predloge za novu rezervnu valutu i efikasniji rad globalnih ekonomskih institucija (MMF) u cilju veće jednakosti i bržeg privrednog rasta.
Keywords: globalni ekonomski sistem; reforma; Ukrajina; rat; dolar