Crna hronika kao segment medijske agende u dnevnim novinama u Srbiji - Jevtović, Ana Z.; Bajić, Predrag Đ.; Vojinović, Maja M. (Sociološki pregled, 2022)
Rad problematizuje značajnu zastupljenost crne hronike u izveštavanju u štampanim medijima. Kvantitativnom i kvalitativnom analizom sadržaja deset dnevnih novina u Srbiji istraživane su žanrovske karakteristike i uređivačke politike koje se koriste u prikazivanju sadržaja iz segmenta crne hronike. Uočava se da se dnevne novine u značajnoj meri bave temama nasilje i smrt, ali i da kvalitet izveštavanja ne prati kvantitet publikovanih tekstova. Posmatrajući sadržaj, može da se zaključi da ozbiljna dnevna štampa ulaže određene napore u očuvanje profesionalnih standarda novinarske profesije, za razliku od tabloida, koji dominiraju medijskim prostorom. Tokom analiziranog vremenskog intervala gotovo da nema dana da se u tabloidima na stranama sa sadržajima iz segmenta crne hronike ne otkrivaju određene pojedinosti povezane sa životom žrtava, mogućih počinilaca krivičnih dela, kao i drugih aktera, uz uočena kršenja pravila novinarske etike. Zbog svega toga, neophodno je raditi na emancipaciji u dva smera, ka većoj odgovornosti redakcija, urednika i novinara i ka snažnijoj medijskoj pismenosti same publike.
Keywords: štampa; medijska agenda; crna hronika; tabloidizacija; senzacionalizam