Algoritmi za preporuke kao izvor moći u savremenom društvu - Bojić, Ljubisa (Sociološki pregled, 2022)
Tehnološke kompanije i algoritmi zasnovani na veštačkoj inteligenciji vrše veliku moć u globalno povezanom svetu današnjice, koji se bazira na podacima i na našim digitalnim otiscima. U ovom radu analizira se transfer moći od društava ka tehnološkim kompanijama i algoritmima s ciljem da se ispita da li se algoritmi za preporuke mogu smatrati javnim dobrom. Korišćene metode su analiza sadržaja i pregled literature. Pronađeno je da ovako visok stepen kontrole nad stavovima, individualnim odlukama i raspoloženju onlajn korisnika nikada nije viđen u prošlosti. Pomenuta kontrola zasnovana je na uticajima tehnoloških kompanija i algoritama. Ograničenje ovog istraživanja jeste nedostatak kvantitativne analize. Fokus budućih istraživanja treba da bude definisanje algoritama za preporuke kao javnog dobra i analiza kako različiti sadržaji, uključujući virtuelnu realnost, utiču na psihologiju građana.
Keywords: tehno-feudalizam; velike tehnološke kompanije; algoritmi za preporuke sadržaja zasnovani na veštačkoj inteligenciji; mas mediji; cenzura