Nova knjiga Srpske enciklopedije: korak dalje u obnovi nacionalnog samopoštovanja - Ocić, Dejana (Sociološki pregled, 2022)
Pri prelistavanju nedavno štampane druge knjige trećeg toma Srpske enciklopedije, čija izdanja se pojavljuju od 2010. godine, nameću se nezaobilazna pitanja o ulozi i značaju svake od tih knjiga i celokupnog projekta za kulturu srpskog naroda. Po svojim osnovnim određenjima, Srpska enciklopedija ima potencijala da otvori, probudi ili osveži znanja i sećanja na činjenice o srpskoj istoriji, ali i o njenoj savremenosti i perspektivi, odnosno da obnovi Srbima toliko potrebnu nacionalnu samosvest, što je ne samo jedan od nužnih preduslova za nacionalno samopoštovanje, nego i osnovna pretpostavka opstanka i razvoja.
Keywords: Srpska enciklopedija; nacionalni projekat; nacionalno samopoštovanje; odrednice; ilustrativni materijal