Reafirmacija agrarne politike u delu Dragoljuba Jovanovića – pogled u prošlost, osvrt na sadašnjost i temelj za budućnost - Tmušić, Marko (Sociološki pregled, 2022)
Problem agrara bio je jedno od centralnih pitanja u naučnom, a kasnije i u političkom delovanju Dragoljuba Jovanovića. Njegovo shvatanje značaja agrara, kao i dijagnostifikovanje problema sa kojima se selo, kao teritorijalna jedinica poljoprivrede, i seljak, kao osnovni ekonomski subjekt u poljoprivredi, suočavaju, predstavlja važnu osnovu za analizu kako prošlih, tako i savremenih problema srpske poljoprivrede. Odgovor na dilemu o poljoprivredi Srbije kao o njenoj razvojnoj šansi ili kao o svojevrsnom mitu koji traje već više od jednog veka možemo naći u Jovanovićevim najvažnijim zaključcima. U ovom radu ćemo prikazati njegov koncept agrarne politike analizirajući dve ključne kategorije: selo (i seljak) i zadruge. Oslanjajući se na utvrđene zaključke, ponudićemo i neke korisne smernice budućeg razvoja poljoprivrede u Srbiji.
Keywords: Dragoljub Jovanović; agrarna politika; selo i seljak; zadruge; poljoprivreda u Srbiji