Selo i grad (razlike i međuzavisnost) u delu Dragoljuba Jovanovića - Živić, Nikola; Radovanović, Nemanja (Sociološki pregled, 2022)
Više od svega, u svom naučnom i političkom radu Dragoljub Jovanović se interesovao za pitanja sela i seljaštva. Veliki je i raznovrstan broj tema i problema koje je u okviru pomenutog pitanja D. Jovanović obradio. U radu će biti razmatrani Jovanovićevi stavovi o selu i gradu, tj. razlike i međuzavisnosti između ova dva tipa naselja. Nastojali smo da Jovanovićeva shvatanja odnosa sela i grada sagledamo na više nivoa imajući u vidu da se grad u njegovim radovima gotovo uvek pojavljuje u službi boljeg razumevanja položaja sela i seljaka. Rad je zasnovan na analizi dostupnog dela Dragoljuba Jovanovića, kao i literaturi koja se bavi životom i delom ovog autora. Onde gde je to bilo potrebno, razmatrali smo i drugu relevantnu literaturu koja se odnosi na temu rada. Uzimajući u obzir činjenicu da je rad D. Jovanovića u oblasti sociologije nedovoljno poznat, cilj istraživanja bio je pronaći relevantne sociološke uvide ovog autora o odnosu sela i grada. Smatramo da tome u prilog ide i činjenica da je dobar deo tih razmatranja i danas aktuelan.
Keywords: Dragoljub Jovanović; selo; grad; međuzavisnost