Reartikulisanje postpandemijskih granica - Stojanović, Đorđe (Sociološki pregled, 2022)
U radu se teoretski razmatra transformacija razumevanja granica u okviru COVID-19 (post)pandemijskog konteksta. U prvom delu rada se analizira imunitarni diskurs kao nova forma upravljanja i interpretacije „koronokratske” države. U drugom delu se propituje prednost dinamičnog/kinetičkog u odnosu na statično tumačenje granica i značaj njihovih hibridnih i polimorfnih atributa u prelasku na postvestfalski međunarodni poredak. Na kraju se razmatraju implikacije pandemijskog metanarativa po kome se COVID-19 tretira kao dominantno spoljna pretnja, kao specifična vrsta neprijatelja. Konačno, rad se zaključuje identifikovanjem dvostrukog procesa u njihovoj percepciji. Taj proces, sa jedne strane obuhvata redukovanje kinetičkih potencijala granica, a sa druge njihovu eksternalizaciju na teritorije alohtonih/„trećih” zemalja.
Keywords: granice; postpandemijske granice; država; „koronokratija”; COVID-19