Alijenacija kao izvor političke dekompozicije društva - Matić, Petar; Stojadinović, Miša (Sociološki pregled, 2022)
Savremeno društvo sa sobom donosi mnogobrojne izazove. Procesi globalizacije, modernizacije, tranzicije, socijalni konflikti i vrtoglavi razvoj tehnologije, doveli su do toga da se svet svakodnevno menja strmoglavom brzinom. U takvim uslovima pojedinac se često nalazi otuđen od društva. Ovaj rad ima za cilj da analizira kompleksnost fenomena alijenacije u političkoj teoriji, kao značajnog indikatora urušavanja demokratskih institucija. Pored detaljne analize društvenih teorija značajnih za razumevanje političke alijenacije, rad istovremeno prikazuje iskustva i perspektive važne za razumevanje političke alijenacije u Republici Srbiji.
Keywords: alijenacija; političke institucija; savremeno društvo; demokratija; Republika Srbija