Zakoni o sećanju u ranjivim društvima - Vučić, Mihajlo (Sociološki pregled, 2022)
U radu se istražuje veza između zakona o sećanju i shvatanja istorije sukoba u određenim društvima. Autor koristi analitički koncept ranjivog društva kako bi odredio predmet istraživanja. Ranjiva društva su iskusila sukobe u prošlosti, ali ne mogu da postignu konsenzus oko prirode, uzroka i posledica sukoba. Istraživanje se zasniva na analizi zakona o sećanju u nekoliko vrsta ranjivih društava. Referentna tačka istraživanja je Holokaust, koji zbog univerzalne simboličke vrednosti prevazilazi nacionalna shvatanja istorije. Kolonijalna i revolucionarna prošlost Francuske, ratovi sećanja u Istočnoj Evropi i uporedni prikaz društava sa iskustvom građanskog rata, čine tri celine studija slučaja. Analiza studija slučaja dovodi do zaključka da u ranjivim društvima zakoni o sećanju deluju kao katalizator sukoba, umesto da ostvare svoju prvobitnu svrhu stabilizacije društva.
Keywords: zakoni o sećanju; sukob; građanski rat; zločini; istorija