Istraživanje prepreka za uključivanje dece prisilnih migranata u sistem osnovnog obrazovanja u Srbiji - Golubović, Marija (Sociološki pregled, 2022)
Kroz Srbiju je od 2015. godine prošlo 1,5 miliona migranata i izbeglica, pri čemu su deca činila jednu četvrtinu ovog broja. Zbog dužeg zadržavanja na teritoriji Srbije javila se, između ostalog, potreba da se oni uključe u obrazovni sistem. Cilj istraživanja bilo je utvrđivanje faktora koji dovode do stvaranja prepreka za uključivanje dece prisilnih migranata u osnovno obrazovanje u Srbiji, kao i tokom procesa obrazovanja, a samim tim i kako se te prepreke prevazilaze u praksi. Kroz polustrukturirane intervjue prikupljeni su podaci o iskustvu rada u nastavi sa decom prisilnim migrantima u Osnovnoj školi „Ljupče Španac” u Beloj Palanci. Učesnice istraživanja bile su učiteljice ove škole koje su školske 2018/19. imale po prvi put iskustvo u radu sa decom prisilnim migrantima. Rezultati istraživanja su pokazali da je potrebna veća sistemska podrška za uključivanje dece prisilnih migranata u obrazovanje, pri čemu se kao jedna od najvećih prepreka izdvaja jezička barijera – u komunikaciji sa decom, ali i roditeljima.
Keywords: deca prisilni migranti; osnovno obrazovanje; obrazovni sistem; Republika Srbija