Uticaj sistema nacionalne bezbednosti na prevenciju bezbednosnih pretnji u Republici Srbiji: stavovi srednjoš - Kesić, Dušan B.; Radojević, Kristina Z.; Dželetović, Milenko U. (Sociološki pregled, 2022)
U radu su predstavljeni rezultati istraživanja stavova srednjoškolaca u Republici Srbiji o uticaju sistema nacionalne bezbednosti na prevenciju bezbednosnih pretnji. Istraživanje je zasnovano na metodi polustrukturisanog anketnog upitnika, koji je obuhvatio pitanja o uticaju vojske, policije i službi bezbednosti na prevenciju raznorodnih bezbednosnih pretnji. Rezultati istraživanja pokazuju da srednjoškolci percipiraju policiju kao ključnog subjekta sistema nacionalne bezbednosti s obzirom na doprinos prevenciji bezbednosnih pretnji. Nakon policije sledi vojska, kao drugi subjekt prema značaju, dok su službe bezbednosti percipirane kao subjekt koji ima najmanje izražen uticaj na prevenciju bezbednosnih pretnji. Srednjoškolci percipiraju korupciju, medijsku propagandu, narkomaniju i kriminalitet kao preovlađujuće bezbednosne pretnje, koje izuzetno ili u velikoj meri ugrožavaju bezbednost.
Keywords: sistem nacionalne bezbednosti; bezbednosna kultura; stavovi; bezbednosne pretnje