Izraženost i struktura nacionalnog identiteta studenata Pedagoškog fakulteta u Užicu mereni Nait skalom - Semiz, Marina; Vasilijević, Danijela; Bojović , Žana (Sociološki pregled, 2022)
Razvijeni su i testirani brojni istraživački instrumenti za merenje stepena izraženosti i komponenti nacionalnog identiteta, a u kontekstu bivših država SFRJ široku primenu ima skala NAIT, koju su razvile Čorkalo i Kamenov. Cilj ove studije jeste ispitivanje stepena izraženosti i strukture nacionalnog identiteta studenata testiranjem višedimenzionalne skale NAIT. Ovo istraživanje se zasniva na pretpostavkama teorije socijalnog identiteta Tajfela i Tarnera, a polazi i od postojećih psiholoških i socioloških određenja nacionalnog identiteta i istraživanja o nacionalnom identitetu. U istraživanju su učestvovali studenti Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu (N=175). Rezultati istraživanja ukazuju da je izraženost nacionalnog identiteta studenata viša u odnosu na teorijski prosek i u odnosu na rezultate određenih istraživanja. Eksploratornom faktorskom analizom izdvojeno je pet komponenti nacionalnog identiteta studenata: 1) nacionalna pripadnost; 2) nacionalni ponos i osećanja; 3) relevantnost osećanja nacionalne pripadnosti; 4) nacionalizam i 5) kosmopolitizam. Na temelju rezultata istraživanja utvrđene su razlike u izdvojenim bazičnim dimenzijama nacionalnog identiteta studenata u odnosu na dosadašnja istraživanja.
Keywords: nacionalni identitet; nacionalna pripadnost; nacionalna osećanja; nacionalizam; kosmopolitizam