Shvatanje javnog i opšteg dobra u savremenoj ekološkoj politici - Nadić, Darko (Sociološki pregled, 2022)
Ideja javnog i opšteg dobra se u ovom radu analizira sa stanovišta ekološke politike, kao vrste javne politike. Ova analiza i promišljanja polaze od stanovišta da su javna dobra u akademskoj javnosti najčešće posmatrana kao prirodni resursi i da je njihova funkcija da budu iskorišćeni za ekonomski, a posebno za industrijski razvoj. Ono što zahteva redefinisanje, i to je ono što bi trebalo da promeni ekološka politika, jeste da status javnog dobra pređe u viši status, imajući u vidu njegovu opštu karakteristiku, a to je nepovratnost. Ta dimenzija budućnosti koju bi opšte dobro posedovalo je osnova za opstanak savremenog društva. U radu se daju primeri razlikovanja ideje javnog i opšteg dobra u praksi, na primeru Republike Srbije u slučaju ekološko-političkog problema koje je izazvala izgradnja mini-hidro elektrana, odnosno administrativno upravljanje javnim i opštim dobrom.
Keywords: javno dobro; opšte dobro; ekološka politika; kvalitet života; održivi razvoj