Vrijeme sela u novom saznajnom okviru - Vukićević, Slobodan (Sociološki pregled, 2022)
Sociološki saznajni okvir analize i tumačenja vremena sela zasnovan je na trilogiji ljudskog, čovjekovog i čovječanskog vremena. Opšti teorijski pristup specifikovan je na vrijeme sela u kojem imaju svoj suverenitet ljudsko, seljakovo (čovjekovo) i vrijeme seoske zajednice (čovječansko). Sva tri tipa vremena imaju posebne uloge, funkcije, značaj, značenje i smisao u konstitutivnoj i regulatornoj ustanovljenosti načina proizvodnje seoskog i društvenog života u cjelini. U njihovoj interferenciji se ispoljava energija apsolutne nulte tačke vremena društvene vasione, kao čovjekovo – društveno vrijeme. U radu je skicirana idealnotipska forma vremena sela, koja može biti samo teorijsko-metodološko sredstvo koje otkriva logosne pretpostavke pozitivne korelacije ljudskog, seljakovog i vremena seoske zajednice. Tako idealnotipska forma vremena sela ima saznajni i praktični karakter. Saznajni, u otkrivanju simetrije ljudskog, seljakovog i čovječanskog vremena seoske zajednice i uzroka pojave asimetrije. Praktični, u izgradnji konstitutivne i regulatorne strukture društvenog sistema određenog društva i mjesta i uloge seoske zajednice u društvu, s ciljem ostvarivanja progresa kao zadovoljavanja fundamentalnih ljudskih potreba.
Keywords: ljudsko vrijeme; seljakovo (čovjekovo) vrijeme; vrijeme seoske zajednice (čovječansko vrijeme); logosna valentnost; interferencija; idealnotipska forma