Od pasivnosti do borbe za promenu: aktivističke aspiracije mladih iz ruralnih područja Vojvodine - Petrović, Marica; Čikić, Jovana (Sociološki pregled, 2022)
Većina mladih u savremenom srpskom društvu nezainteresovana je za aktivizam. To dovodi do njihove političke atomizacije, privatizacije, izraženijeg osećanja nepripadanja, socijalne isključenosti. Kako su mladi u selu u većem riziku od socijalne isključenosti, postavlja se pitanje kakve su njihove prakse i spremnost za aktivizam. Analiza aktivističkih aspiracija mladih u selu vršena je na osnovu podataka prikupljenih polustandardizovanim intervjuom na uzorku od 500 ispitanika (18–29 godina) u deset sela u Vojvodini. Rezultati pokazuju da se mladi suočavaju sa brojnim problemima, da su ih svesni, ali ipak ne učestvuju aktivno u njihovom rešavanju. Mlade u selu karakteriše politička pasivnost, praćena negativnom procenom efikasnosti sopstvenog delovanja, kao i osećanjem društvene nemoći.
Keywords: mladi; ruralna područja; aktivizam; društvena nemoć