Šta navodi milenijalce na uzbunjivanje? Od kulturološke do socio-psihološke perspektive uzbunjivanja - Nikolić, Nemanja; Bojić, Ljubisa; Jevtović, Ana (Sociološki pregled, 2022)
Slučajevi uzbunjivanja koji su potresli obaveštajnu zajednicu u protekloj deceniji dele nešto zajedničko. Edvard Snouden, Bredli Mening i Rijaliti Viner, su svi pripadnici jedne te iste generacije – milenijalaca. Želimo preispitati stajalište koje celu generaciju tretira kao potencijalnu „unutrašnju pretnju”. Milenijalci imaju određene psihološke karakteristike i stavove koji su povezani sa tendencijama ka uzbunjivanju, ali takvi nalazi ne pružaju opravdanje za retoriku koja kreira nepoverenje prema celoj generaciji. Ovaj rad predlaže prelazak sa kulturološkog na socio-psihološki nivo analize, ne umanjujući značaj kako kulturološkim, tako ni individualnim karakteristikama uzbunjivača, ali stavlja veći naglasak na socijalnu dimenziju uzbunjivanja. Kako bi se pomenuti slučajevi curenja poverljivih informacija podrobnije razumeli, nije dovoljno svesti objašnjenje na pojedinačne osobine ličnosti niti se sakriti iza apstrakcije poput koncepta generacije. Sa ciljem da se ovaj fenomen razjasni uvodimo koncept zamišljene zajednice kao što je open sors komjuniti koja se zalaže za slobodan internet i transparentnost informacija i znanja. Stoga, mentalno članstvo u zamišljenoj zajednici može biti odlučujući faktor za uzbunjivanje pre nego neki opšti set vrednosti koji se odnosi na celu generaciju milenijalaca.
Keywords: milenijalci; uzbunjivanje; curenje informacija; obaveštajne službe; zamišljene zajednice