Selo i (ne)povjerenje prema političkim institucijama društva - Šarović, Rade; Ćeranić, Goran (Sociološki pregled, 2022)
Odnos između ljudi sa sela i institucija sistema kome pripadaju se najčešće ogledao u činjenici da su seljaci više podređeni globalnom društvu, državi i vladajućem režimu nego svi ostali slojevi u jednom sistemu zajedno. U malim društvima kao što je crnogorsko, njihov uticaj kao političkog činioca i aktivnog učesnika u kreiranju političkog života je minoran. Ova isključenost je rezultat prije svega malog broja ljudi koji su danas ostali da žive i rade na selu, te njihovih demografskih karakteristika. Uključenost u javno djelovanje se svodi na izvršavanje naloga, plaćanje poreza i izlazak na izbore da se (ne)podrže oni koji njima vladaju. Otuda proizilazi i počinje priča o (ne)povjerenju seljaka u politički sistem u kome živi. Predmet našeg rada je odnos seljaka prema društvenom poretku i političkim institucijama crnogorskog društva.
Keywords: selo; Crna Gora; povjerenje; društvo; politika; institucije