Promene u migratornim sklonostima seoske omladine: primer naselja Kać - Stojšin, Snežana S (Sociološki pregled, 2022)
Osnovni cilj ovog rada je analiza promena u migratornim sklonostima seoske omladine, koja je urađena na rezultatima longitudinalnog istraživanja sprovedenog 1999. i 2021. godine u naselju Kać. U oba istraživanja korišćena je ista osnova za razgovor radi uporedivosti podataka. U istraživanju 2021. godine koje je u toku, a čiji će preliminarni rezultati biti predstavljeni u radu, dodato je nekoliko pitanja zbog pretpostavke da je došlo do promena u migratornim sklonostima seoske omladine. Naime, osnovna pretpostavka je da se razlika u migratornim sklonostima seoske omladine ogleda pre svega u promeni mogućeg željenog mesta ili zemlje prijema, odnosno da danas više omladine želi da ode u inostranstvo nego pre dvadeset godina kada su veći gradovi u Srbiji imali prednost. Isto tako, pretpostavilo se da su privlačeći i odbijajući faktori u većoj meri ostali isti. Analiza rezultata pokazala je da su spoljne migracije, odnosno odlazak u inostranstvo, primamljivije nego u prvom istraženom periodu kada je Novi Sad bio najpoželjnije imigraciono područje. Međutim, analiza privlačećih i odbijajućih faktora u oba istraživanja dala je, možemo reći, skoro identične rezultate, gde se loša materijalna situacija i nemogućnost nalaženja posla uopšte ili posla u struci javljaju kao ključni odbijajući faktori među seoskom omladinom i nakon dvadeset godina.
Keywords: seoska omladina; migracije; migratorne sklonosti; Kać; longitudinalno istraživanje