Komunikacija o rizicima od katastrofa: stavovi građana Srbije - Cvetković, Vladimir M; Radovanović, Marko; Milašinović, Srđan (Sociološki pregled, 2022)
Predmet istraživanja predstavlja ispitivanje stavova građana o različitim činiocima uticaja na sprovođenje efikasne komunikacije o rizicima od katastrofa u Republici Srbiji. Cilj istraživanja predstavlja naučna deskripcija prediktora uspešne komunikacije o rizicima od katastrofa. Korišćenjem onlajn anketnog upitnika, a po principu snežne grudve, sprovedeno je anketiranje 243 ispitanika tokom jula 2021. godine. Rezultati višestruke linearne regresione analize korišćene da se proceni eksplikativna moć šest izabranih varijabli (pol, godine, obrazovanje, bračni status, zaposlenost i visina prihoda) na percepciju komunikacije o rizicima od katastrofa pokazuju da su najznačajniji prediktori informisanosti o rizicima nivo prihoda i pol ispitanika. Dobijeni rezultati su od višestrukog naučnog i praktičnog značaja za unapređenje integrisane komunikacije o rizicima od katastrofa kroz proces poboljšanog razumevanja demografske i socio-ekonomske perspektive komunikacije.
Keywords: katastrofe; rizici; komunikacija; činioci; inovacije; istraživanje