Haos u oku posmatrača: razotkrivanje nazovikritike Srpskog citatnog indeksa - Šipka, Pero (Sociološki pregled, 2021)
Članak predstavlja odgovor na kritiku objavljenu u Ekonomskim vidicima u radu „O kvalitetu i vidljivosti društvenih i ekonomskih nauka Srbije” autora Rajka Bukvića, tačnije u odeljku pod naslovom „Skandali u režiji CEON-a: Da li u našoj (ekonomskoj) periodici vlada haos? U tom odeljku autor direktno optužuje CEON za haos u domaćoj nauci nastao „isključenjem” mnogih časopisa iz baze pod nazivom Srpski citatni indeks (SCIndeks). Prema autoru, CEON je nakon prestanka sufinansiranja te baze od strane Ministarstva nadležnog za nauku u Vladi RS ucenjivao izdavače časopisa prihvatajući za indeksiranje samo one koji su bili spremni da plate troškove za održavanje svojih sadržaja. Autor takođe tvrdi da je isključenje tri časopisa u izdanju Fakulteta organizacionih nauka (FON) Univerziteta u Beogradu, bilo bespravno i skandalozno. Optužbama na račun SCIndeksa dodao je još nekoliko manje važnih navodnih grešaka i manjkavosti, a na račun njegovog izdavača nekoliko ozbiljnih moralnih diskvalifikacija. U ovom odgovoru je pokazano da su sve optužbe fabrikovane i maliciozne. Navodno isključivanje ranije indeksiranih časopisa objašnjeno je kao sasvim regularna odluka o „neuključivanju” časopisa koji nisu bili voljni da plate neizbežne troškove indeksiranja nakon prisilnog prelaska poslovnog modela SCIndeksa sa „od-vlade-podržanog” na „od-časopisa-finansiranog” („dijamantski otvoreni pristup”, Ševkušić, Kosanović & Šipka, 2020). Takođe, isključenje časopisa FON-a predstavlja uobičajen i potpuno opravdan postupak zaštite SCIndeksa od izdavača koji je izgubio poverenje CEON-a, usled prikrivanja očiglednog plagijarizma u doktoratu aktuelnog ministra finansija u Vladi Srbije. Odluka je pojačana otkrićem brojnih radova objavljenih u predatorskim časopisima od strane članova uredništva, dekanskog kolegijuma i fakultetskog veća. Autor kritike je demaskiran kao neko kome nedostaje ne samo poznavanje osnova scijentometrije, već i naučni i etički integritet.
Keywords: citatne baze podataka; SCIndeks; naučno izdavaštvo; naučna kritika; naučni integritet; naučne kompetencije