Jedan teorijski okvir za razumevanje aktuelnih LGBT pitanja u Srbiji danas - Antonić, Slobodan (Sociološki pregled, 2021)
U prvom delu članka opisuju se ideološki sporovi u srpskoj javnosti vezani za predlog donošenja tri zakona: o istopolnim (bračnim) zajednicama, o rodnoj ravnopravnosti i o zabrani rodne diskriminacije. U drugom delu članka kao teorijski okvir za objašnjenje ovih političkih i ideoloških kontroverzi predlaže se modifikovana varijanta teorije svetskog kapitalističkog sistema i neokolonijalizma. U zaključku autor navodi da je svakako moguće i drugačije teorijski kontekstualizovati ove ideološke i političke sporove, ali da predloženi teorijski okvir omogućava koherentno razumevanje i ostalih dominantnih socijalnih fenomena u Srbiji.
Keywords: rod; seksualnost; neokolonijalizam; svetski kapitalistički sistem; ideologija