Circulus vitiosus dihotomije pol / rod: feministička polemika sa trans aktivizmom - Vuković, Ana (Sociološki pregled, 2021)
Rad se bavi analizom argumentacije feministkinja o dihotomiji pol/rod u sklopu odnosa prema trans aktivizmu. U prvom delu rada daćemo uobičajena određenja pola i roda u feminističkoj literaturi i stanovišta feministkinja o trans aktivizmu. Objasnićemo s kojim stavovima trans aktivista se feministkinje ne slažu i na koji način se jezik koristi u ideološke svrhe. Cilj rada je da se uoče osnovne dileme povezane s nipodaštavanjem biološkog pola, to jest sa mišljenjem trans aktivista da su muškarci – trans žene, takođe žene. Autor objašnjava zbog čega feministkinje smatraju da je ovakav pristup dihotomiji pol/rod ugrožavanje ženskih prava u društvu.
Keywords: pol; rod; feminizam; ideološka borba; politički pokret; društveni rascepi