Ugrožavanje principa sekularnosti novim zakonskim rešenjima u Republici Srbiji - Lazović, Miljan; Ilić, Dušan (Sociološki pregled, 2021)
U ovom radu autori se bave analizom novih antidiskriminacionih zakonskih rešenja koje je predložilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije, a koji bi redefinisali odnose države i crkve. U fokusu istraživanja biće posebno analizirana ona rešenja koja bi mogla ugroziti sa jedne strane, princip sekularnosti, a sa druge strane, neka od osnovnih ljudskih prava, poput prava na slobodu misli, savesti i veroispovesti. Čini se da bi rešenja koja su predlagana izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije mogla biti problematična sa stanovišta garancije pojedinih osnovnih ljudskih prava i sloboda, ali i autonomije crkava i verskih zajednica. Pojedini predlozi koje je iznelo Ministarstvo mogli bi se posmatrati kao pokušaj vraćanja verbalnog delikta u srpski pravni sistem. Shodno tome, autori će kroz analizu konkretnih pravnih normi pokušati da preispitaju mogući uticaj izmena antidiskriminacionog zakonodavstva na odnos države i crkve, ali i na eventualno suzbijanje verskih prava i sloboda u Republici Srbiji u narednom periodu.
Keywords: sekularnost; crkve i verske zajednice; sloboda veroispovesti; diskriminacija