Prodor nacionalsocijalizma. Nemci Kraljevine Jugoslavije 1941. godine - Marković, Saša; Vučković, Željko (Sociološki pregled, 2021)
Nemačka zajednica jugoslovenske kraljevine je najvećim svojim delom bila skoncentrisana na prostoru današnje Vojvodine. Njeno viševekovno prisustvo na ovim prostorima ukazuje na spremnost da živi u multinacionalnoj sredini, ali i ambiciju da u odnosu na druge živi bolje kako u kulturnom, tako i u privrednom smislu. Njen odnos prema novoformiranoj državi bio je oprezan, odisao je zabrinutošću i rezervom, ali nije bio negativan poput onog koji je bio vidljiv kod mađarske zajednice. Nemci su nameravali da očuvaju svoj kulturni identitet kroz organizaciju udruženja, a potom i da osnuju stranku. Njihove ambicije narastaju sa jačanjem Trećeg nemačkog rajha, kada i njihova politička manifestacija postaje provokativnija i militantnija.
Keywords: Nemci; politika; isključivost; nacionalizam