Pristupačnost TV programa osobama sa invaliditetom - Ćitić, Tatjana (Sociološki pregled, 2021)
Savremeni medijski sistemi u proizvodnji i plasmanu televizijskog programa imaju obavezu omogućavanja njegove dostupnosti osobama sa invaliditetom. Dok je u nekim zemljama ova obaveza definisana kroz određeni minimum prilagođenog sadržaja, u Srbiji se setom medijskih zakona samo ukazuje na neophodnost brige o osobama koje imaju poteškoće u praćenju televizijskog programa. Osnovna teza ovog rada je kako se pristupačnost programa, samim tim i povećanje socijalne inkluzije kroz medijske sadržaje, može unaprediti kroz razvoj i veću zastupljenost postojećih servisa (titl, znakovni jezik, audio-deskripcija), kao i uvođenje novih, baziranih na mogućnostima koje nudi digitalna tehnologija i primena veštačke inteligencije u proizvodnji i plasmanu sadržaja. Statistika pokazuje da bar jedna od osamnaest osoba u Srbiji ima smetnju u praćenju TV programa, zbog vida ili sluha, pa tako, u nedostatku alata koji obezbeđuju pristupačnost, ove osobe nemaju mogućnost informisanja, obrazovanja i zabave uz televizijski program.
Keywords: pristupačan program za osobe oštećenog vida i sluha; osobe sa invaliditetom; titlovanje; audio-deskripcija; socijalna inkluzija