O ideji primene stranog prava - Belović, Jelena (Sociološki pregled, 2021)
Evolucija ideje o primeni stranog prava vezuje se za rad postglosatora u XIV i XV veku. Cilj rada je da ukaže na korene ove ideje, kao i na društvene okolnosti koje su doprinele njenom rađanju. Danas u praksi nesporna opravdanost primene stranog prava je kroz vekove branjena i kritikovana različitim argumentima. Hronološki prikaz zahteva primenu istorijskopravnog metoda, dok se komparativni metod zahteva u analizi uporedno pravnih rešenja. Primena stranog prava diktirana je zahtevom za uvažavanjem tuđih legitimnih interesa, koji za cilj ima ishodovanje recipročne akcije. U uslovima globalizacije i povećane interakcije u društvenim odnosima, primena stranog prava je redovna pojava. U izvesnom smislu ona za cilj ima i svoju negaciju koja se ogleda u globalnoj i regionalnoj unifikaciji pravnih propisa.
Keywords: partikularizam; unifikacija; primena stranog prava; međunarodno privatno pravo