Tehnofeudalizam na primerima Trampove suspenzije sa Tvitera i spora Australije sa Guglom i Fejsbukom - Bojić, Ljubisa; Zejnulahović, Damir; Janković, Miloš (Sociološki pregled, 2021)
Društveni mediji postaju nezaobilazan komunikacioni alat današnjice, uključujući i političku komunikaciju. Samim tim, tehnološke kompanije koje njima upravljaju imaju veliku moć. Svaka njihova intervencija u javnoj sferi može da ima dalekosežne posledice. Fokusiramo se na dva slučaja uticaja tehnoloških kompanija na medije, izborni i legislativni proces, kao osnovne činioce demokratije. Razmatramo implikacije zabrane Donaldu Trampu da koristi Tviter, kao i okršaj medijske politike Australije sa Fejsbukom i Guglom. Dolazimo do zaključka da su tehnološke kompanije u ovim slučajevima preuzele moć koja je prethodno pripadala sudskoj i legislativnoj grani vlasti, u smislu određivanja šta je govor mržnje, kao i regulaciju medija. Samim tim, ugroženi su informisanje i suverenitet država u kojima se sprovode ove intervencije. Ovi događaji ukazuju da svet ulazi u period dominacije tehnoloških kompanija, koji možemo nazvati tehnokratijom ili tehnofeudalizmom. Dalja razmatranja treba da idu u pravcu definisanja društvenih medija kao javnog dobra u kome uticaj treba da imaju društva, a ne samo tehnološke kompanije koji su vlasnici ovih komunikacionih platformi.
Keywords: društveni mediji; suverinitet; tehnološke kompanije; tehnokratija; tehnofeudalizam