Geoekonomski aspekti saradnje Republike Srbije i NR Kine: stanje i perspektive - Božić Miljković, Ivana (Sociološki pregled, 2021)
Predmet ovog rada su ekonomski odnosi Republike Srbije i NR Kine od početka veka do danas. Razvoj ekonomskih odnosa i saradnje ima uporište u dugoj tradiciji njihovih dobrih političkih i diplomatskih odnosa. Odnos ovih dveju zemalja prema tranziciji i različite strategije u sprovođenju tog procesa determinante su njihovog ekonomskog uspeha i položaja koji imaju u globalnoj ekonomiji. Aspekti ekonomske saradnje Srbije i Kine analiziraju se u dve kategorije u kojima je ta saradnja najvidljivija i u kojima je njene efekte moguće precizno kvantitativno iskazati: saradnja u oblasti spoljne trgovine i saradnja u oblasti investicija. Osnovna hipoteza je da ekonomski odnosi Srbije i Kine od početka veka do danas beleže rapidan rast i da će se takav trend nastaviti i u budućnosti na bilateralnom nivou, ali i u okviru programa raznih platformi za saradnju koje su nastale na inicijativu Kine, a čija je potpisnica Srbija. Položaj Kine u međunarodnim institucijama omogućava zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije što predstavlja još jednu važnu dimenziju njihovih međusobnih odnosa.
Keywords: Srbija; Kina; saradnja; spoljna trgovina; investicije