Pojmovni i konceptualni pristupi radikalizaciji kao procesu razvoja nasilnog ekstremizma - Jugovic, Aleksandar; Živaljević, Dragan (Sociološki pregled, 2021)
Radikalizacija je politički, socijalni, psihološki i grupni proces koji dovodi do okolnosti da su određena politička uverenja praćena spremnošću pojedinca i grupa da na direktan način ispoljavaju nasilni ekstremizam i terorističke akte. Ciljevi ovog rada su analiza pojmova radikalizacije, ekstremizma i terorizma i klasifikacija i objašnjenje različitih koncepata radikalizacije. U radu se koriste metode analize, sinteze i klasifikacije. Radikalizacija se klasifikuje i objašnjava kroz tri opšta pristupa: strukturalne kontekste, faktore rizika i razvoj radikalizacije. Ključni rezultat rada jeste zaključak o potrebi za naučnim razvojem celovite teorije radikalizacije. Sintetička integrativna teorija razvoja radikalizacije treba da uzme u obzir različite i međusobno uslovljene dimenzije ovog procesa.
Keywords: radikalizacija; nasilni ekstremizam; terorizam