Budućnost štampanih medija u Republici Srbiji u digitalnom dobu (medijsko-sociološki aspekt) - Nedeljković, Marko (Sociološki pregled, 2021)
Konstantan pad tiraža, publike i prihoda štampanih medija, razvoj nove kulture informisanja, kao i istovremeno jačanje onlajn medija, doveli su do toga da je transformacija štampanih medija postala neminovna. Stoga je u teorijskim i stručnim raspravama ključno pitanje kako odgovoriti na sve te promene i obezbediti opstanak redakcija štampanih medija. Da bi se istražilo navedeno pitanje, sprovedeno je istraživanje zasnovano na empirijskoj metodi i postupku neeksperimentalnog istraživanja koje je obuhvatilo redakcije pet dnevnih novina u Srbiji. Rezultati pokazuju da su nova novinarska znanja i dalje prisutna u veoma malom obimu u većini redakcija, da ih karakteriše tradicionalna organizacija rada, kao i da u njima nema dovoljno novih medijskih profesionalaca. To su ujedno tri ključna elementa koja otežavaju transformaciju štampanih medija i njihovo prilagođavanje digitalnom dobu.
Keywords: štampani mediji; transformacija štampanih medija; budućnost štampanih medija; onlajn mediji; menadžment medija