Problemi agresije kod autoritarnog vođstva u velikim grupama – psihoanalitički i grupnoanalitički pogled - Veljković, Jasna J (Sociološki pregled, 2021)
Čovek je biće grupe koje najveći deo svog življenja provede u grupama različitim po vođstvu, strukturi, vrsti i organizaciji. Ljudska jedinka se kreće u rasponu između suprotnih tendencija: pripasti grupi i biti „nevidljiv” u njoj ili biti vidljiv i postati vođa. U ovom radu, cilj je teoretsko istraživanje problema sociodinamike i psihodinamike agresije u velikim grupama, zavisno od vrste vođstva. Metode istraživanja su: psihoanalitička i grupnoanalitička metoda. Naši nalazi su: da je pojava agresije u velikim grupama neizbežna ali da se vrste i manifestacije agresije u velikim grupama u značajnoj meri razlikuju, zavisno od vrste vođstva velike grupe (demokratska ili autoritarna), grupne kohezije, uspostavljanja ili neuspostavljanja grupnog identiteta i selekcije članova grupe.
Keywords: velika grupa; vođa; grupna dinamika; grupni procesi; agresija