Stres na radu. Poseban fenomen ili vrsta opšteg stresa? - Lalević, Nina (Sociološki pregled, 2021)
Profesionalni stres zaokuplja pažnju sve većeg broja autora koji se bave psihologijom rada i organizacije. Za razliku od starih, „industrijskih” definicija stresa na radu, moderne akcenat stavljaju na psihološke aspekte rada koji imaju nepovoljne efekte na raspoloženje, motivaciju i opšte zdravstveno stanje zaposlenog. Tako se sve više govori o pristupu pretpostavljenih, međuljudskim odnosima i balansu na relaciji privatni-poslovni život, kao i o tradicionalnim uticajima monotonije, uslova rada i mogućnostima napredovanja. Autor postavlja bazu stručnog znanja o stresu, predstavljanjem i analiziranjem rezultata mnogobrojnih naučno relevantnih studija na temu stresa na radu, time upoznajući studente, istraživače i praktičare s najvažnijim postulatima, zapažanjima i implikacijama za tretiranje posledica stresa. Takođe, stres kao jedno od najaktuelnijih pitanja moderne ere, sve više se pozicionira u središte konteksta rada kroz problematične interpersonalne odnose, konfliktne ili konfuzne radne uloge i nedovoljnu ili neadekvatnu nagradu. Autor završava knjigu/udžbenik poglavljem o metodama i tehnikama merenja stresa što će u perspektivi biti ključno u dokazivanju prisustva i toksičnih efekata stresa, i lečenju od bolesti izazvanih stresom na radu.
Keywords: stres na radu; pojam i teorijski modeli stresa; mehanizmi nastanka i delovanja stresa; prevalenca stresa; posledice stresa