Dokolica u Bugarskoj - Keliyan, Maya B. (Sociološki pregled, 2021)
Ovaj članak istražuje obrasce dokolice u Bugarskoj u poređenju sa ostalim državama članicama EU, analizirajući podatke dobijene od Eurostat-a, Nacionalnog zavoda za statistiku Bugarske, Evropske ankete o kvalitetu života, kao i rezultate projekta „Lokalni festivali: način na koji se lokalne zajednice bore protiv kriza” itd. U Bugarskoj aktivno koriste internet i društvene mreže, ali nam je teško da postignemo ravnotežu između posla, porodice i društvenih kontakata. Niski prihodi negativno utiču na aktivnosti u slobodno vreme, ograničavajući ih zahtevom za zadovoljavanjem osnovnih potreba domaćinstava. Zatvaranje prouzrokovano pandemijom COVID-19 dovelo je do povećanja slobodnog vremena, ali su mogućnosti njegovog korišćenja znatno smanjene. Široka primena rada na daljinu promenila je granice između radnog i slobodnog vremena.
Keywords: dokolica; obrasci dokolice u Bugarskoj; kulturni centri u okviru zajednice; pandemija COVID-19