Proces slabljenja nacionalne države u eri neoliberalizma i krize demokratije - Stamenova, Svetlana D. (Sociološki pregled, 2021)
Članak ima za cilj da pokaže da je država, kao rezultat globalizacije i neoliberalnog oblika vladavine i ideologije, oslabljena kroz kompleksni sistem ekonomskih, finansijskih, tehnoloških i društvenih odnosa na globalnom planu. Povlačenje države sa regulatornih funkcija na svojoj teritoriji je odbijanje države da prihvati ideološku mobilizaciju svog stanovništva na osnovu nacionalizma i nacionalnog identiteta. Paralelno sa padom nacionalnog identiteta, nacionalna država premešta svoju ulogu sa nametanja kulturološke i nacionalne homogenosti kao karakteristike ranije faze izgradnje nacionalne države, na podržavanje kulturološke raznolikosti. Razmatraju se kriza demokratije i pojava postdemokratije, kao i pitanje o mogućnosti postojanja demokratije van granica nacionalne države.
Keywords: neoliberalizam; nacionalna država; nacionalni identitet; demokratija; civilno društvo