Bugarska i kriza u Ukrajini: nacionalni interesi i političke institucije - Cholakov, Petar G. (Sociološki pregled, 2021)
Ukrajinska kriza je arena geopolitičkog sukoba u kojem se prepliću interesi Rusije, NATO i EU. Ponašanje bugarskih političkih institucija mora se analizirati upravo u ovom kontekstu. U prvom odeljku istražujem reakcije i stavove bugarske vlade, glavnih političkih partija i predsednika o ukrajinskoj krizi. U drugom delu ističem alatke koje Rusija koristi da bi uticala na bugarske političke institucije i procese. Treći deo bavi se merama koje su preduzele Sjedinjene Američke Države i EU da bi neutralisale uticaj Rusije. Zastupam stav da Sofija treba da bude doslednija u ispunjavanju svojih obaveza prema NATO i EU.
Keywords: Bugarska i kriza u Ukrajini; Rusija i političke partije u Bugarskoj (2013–2020); ruski energetski projekti i bugarska politika