Siromaštvo u Bugarskoj: dimenzije, politike i analize - Jeliazkova, Maria D. (Sociološki pregled, 2021)
Ovaj članak sagledava siromaštvo u Bugarskoj kroz prizmu odnosa između nepovoljnih stopa blagostanja, sprovedenih političkih mera i stanja analize u ovoj oblasti. Predstavljajući postojeće nacionalne i uporedne EU statističke, analizirajući dokumenta politike i utvrđujući ograničenja i prevladavajuće predrasude u naučnom istraživanju o ovoj temi, tvrdi se da su tri aspekta funkcionalno dosledna i da prevazilaženje visokih stopa siromaštva u zemlji treba ponovo razmotriti i organizovati aktivnosti čiji je cilj: a) veća doslednost između politika u raznim oblastima (ekonomija, socijalna pitanja, porezi, osiguranje, tržište rada, zaštita životne sredine itd.) i b) razvoj zasnovan na znanju i usmeren na adekvatno bavljenje strukturalnim generatorima siromaštva.
Keywords: pokazatelji siromaštva; distributivne i redistributivne politike; aktivne mere tržišta rada; socijalna pomoć; strategija protiv siromaštva