Formiranje i dinamika stavova o izbeglicama u Bugarskoj - Mantarova, Anna I. (Sociološki pregled, 2021)
U talasu izbeglica koji je zahvatio Evropu posle 2011. godine, u Bugarsku je došlo na desetine hiljada migranata, zbog čega se društvo suočilo sa neočekivanim izazovima. Cilj ove studije jeste da utvrdi kakve stavove Bugari imaju prema izbeglicama, šta utiče na ove stavove, da li i kako se menjaju s vremenom. Studija je zasnovana na podacima sakupljenim u anketama iz 2017. i 2019. i anketama iz područja sa centrima za smeštaj izbeglica. Novina u ovom radu jeste to što on ne samo otkriva stavove i prepoznaje njihovu uzajamnu zavisnost, već i to što takođe prati dinamiku tokom vremena. Zaključak je da se s vremenom smisao pretnje smanjuje, te da se u formiranju stava prema izbeglicama sve veći značaj pridaje društvenim kvalitetima umesto verskoj, rasnoj ili etničkoj pripadnosti.
Keywords: izbeglice; stavovi prema izbeglicama; diskriminacija; sistemi vrednosti