Veštačka inteligencija u medijskim sistemima - radio i televizija - Ćitić, Tatjana (Sociološki pregled, 2021)
Razvoj radija i televizije prate tehnološke inovacije u oblasti poslovanja, proizvodnje, čuvanja i plasmana sadržaja. Fokus u ovom radu je na primeni digitalne tehnologije, koja je medijskim sistemima donela revolucionarne mogućnosti u optimizaciji i integraciji radnih procesa, maksimalnom iskorišćavanju resursa, uštedi vremena, kao i lakšoj eksploataciji arhiviranog materijala i plasmanu sadržaja na digitalnim platformama. Osnovna teza rada je da primena veštačke inteligencije u savremenim radio-televizijskim sistemima može imati pozitivne efekte na efikasnije poslovanje, kao i na kvalitet proizvoda, integraciju i efikasnost rada zaposlenih u cilju poboljšanja kvaliteta izveštavanja i stvaranja novog korisničkog iskustva u konzumiranju sadržaja.
Keywords: elektronski mediji; radio i televizija; veštačka inteligencija; automatizovano novinarstvo