Makluan i Debre – teorijsko (ne)saglasje - Vučković, Branislava (Sociološki pregled, 2021)
Predmet ovog rada je uporedni prikaz pojedinih aspekata teorijskih razmatranja komuniciranja dvojice mislilaca vrlo različitog akademskog zaleđa, Maršala Makluana i Režisa Debrea. Polazeći od hipoteze da su, u meri u kojoj se njihova istraživačka interesovanja preklapaju, zaključci do kojih dolaze srodni ili makar komplementarni, cilj nam je da, s jedne strane, utvrdimo eventualne veze ili saglasja, koje bi na neki način predstavljale dodatnu potvrdu vrednosti njihovih teorija, a s druge strane da ustanovimo koje su to linije razdvajanja koje nagone Debrea na svojevrsni „okršaj” sa Makluanom. Primenom osnovnih naučnih metoda analize i dedukcije na njihove teorijske koncepte, te njihovim poređenjem, utvrdili smo da presek dveju teorija predstavlja naglašena uloga tehnologije u procesima kulturne dinamike.
Keywords: Maršal Makluan; Režis Debre; komuniciranje; kultura; tehnologija