Značajan prilog savremenoj sociologiji društvenih promena - Stanojević, Nenad (Sociološki pregled, 2021)
U radu je dat osvrt na monografiju Sociološke marginalije na savremene teme (ogledi o savremenoj sociologiji) autora dr Ljubiše Mitrovića. U prvom delu rada je predstavljena struktura monografije. Zatim su analizirane i predstavljene celine monografije. Polazi se od krize društveno-humanističkih nauka, sa posebnim osvrtom na krizu sociologije, i značaja intelektualaca u savremenom društvu. Zatim se razmatra položaj savremene levice. Na kraju su prikazani, po nama, najznačajniji i najaktuelniji prilozi na savremene teme. Zaključuje se da monografija predstavlja doprinos savremenoj sociologiji društvenih promena.
Keywords: savremena sociologija; savremena levica; društveno-humanističke nauke; kriza univerziteta