Da li postoje problemi u pogledu zaštite konkurencije povezani sa lažnim vestima tokom COVID-19? - Rakić, Ivana Ž. (Sociološki pregled, 2020)
Lažne vesti privlače sve veću pažnju zbog interneta i razvoja internet platformi i društvenih mreža, naročito u doba COVID-19. Nagla popularizacija ovog termina dovodi do važnih problema u pogledu uticaja ovog fenomena na društvo i demokratiju, kao i na potrošače, konkurenciju i tržište.Pitanje je šta se dešava kada se lažne vesti šire (putem intereneta) i zloupotrebljavaju tokom pandemije – da li primeniti pravo konkurencije Evropske unije u takvim slučajevima? Autor smatra da Evropska komisija ne treba da se bavi izazovima lažnih vesti u kontekstu mogućih ponašanja koje narušavaju konkurenciju. U radu se ukazuje na to da lažne vesti nisu problem zaštite konkurencije, zato što je borba protiv lažnih vesti problem sadržaja, a ne konkurencije i tržišne moći.
Keywords: lažne vesti; pravo konkurencije; pravo Evropske unije; COVID-19; infodemija