Porodične prakse u doba pandemije i vanrednog stanja – ženska perspektiva - Čikić, Jovana M; Bilinović Rajačić, Ana (Sociološki pregled, 2020)
Pojačani rizici inspirativan su kontekst za analizu porodičnih praksi, jer mogu da utiču na njihove promene, a time i na promene porodičnog funkcionisanja i odnosa. Cilj rada je da se utvrde obeležja osnovnih porodičnih praksi (reprodukcija svakodnevice, partnerstvo, roditeljstvo) u uslovima pandemije i vanrednog stanja u srpskom društvu. Pretpostavka je da su navedeni uslovi doveli do njihovih promena. Podaci za analizu prikupljeni su na uzorku od 265 ispitanica primenom kombinovanog istraživačkog plana. Rezultati su pokazali da su vanredno stanje i pandemija virusa COVID-19 uticali na promenu bazičnih porodičnih praksi. Najčešće su promene u reprodukciji svakodnevnog života (posebno, snabdevanja), dok su predpandemijske partnerske prakse najpostojanije. Veću rezilijentnost na promene pokazuju tradicionalne i egalitarne prakse, dok su maskuline prakse mahom novouspostavljene. Prisutan je kontinuitet u korišćenju „ženskih” resursa u porodičnim praksama, ali uz otklon od ovakog obrasca u pravcu češćeg angažovanja „muških” resursa, usled promene u obavljanju radnih uloga za vreme vanrednog stanja.
Keywords: porodične prakse; vanredno stanje; pandemija COVID-19