COVID-19, kognitivna disonanca i teorije zavere - Vuksanović, Mirjana (Sociološki pregled, 2020)
Cilj rada je da se ukaže na kognitivnu disonancu koju kod ljudi izazivaju različite informacije o novoj bolesti COVID-19. Informacije potiču iz različitih stručnih i laičkih izvora i često su međusobno neusklađene. Situaciju komplikuje činjenica da ni nauka nije sasvim razjasnila poreklo virusa koji izaziva COVID-19, simptome, protokole lečenja i posledice bolesti. Kognitivna disonanca izaziva frustraciju, strah i stres, koji, ako traju duže vreme, vode do poremećaja zdravlja. Tražeći izlaz iz kognitivne nejasnoće, mnogi prihvataju teorije zavere kao rešenje sopstvene napetosti.
Keywords: COVID-19; virus; zdravlje; kognitivna disonanca; teorije zavere