Determinante mentalnog blagostanja u Srbiji - Mentus, Vladimir (Sociološki pregled, 2020)
U radu se ispituju determinante mentalnog blagostanja u Srbiji. Mentalno blagostanje se određuje kao stanje blagostanja u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi sa stresnim životnim situacijama, može produktivno i plodonosno da radi i može da da doprinos svojoj zajednici. Iako su istraživanja determinanti mentalnog blagostanja na nacionalno reprezentativnim uzorcima iz drugih zemalja naširoko zastupljena, u Srbiji su u potpunosti zanemarena. U radu su korišćeni nacionalno reprezentativni uzorci iz Srbije iz 2011. i 2016. godine koji potiču iz Evropskog istraživanja o kvalitetu života. Podaci su pokazali da mentalno blagostanje opada sa starošću, posebno među starijim ženama. Drugo, samoprocena opšteg zdravstvenog stanja je najznačajnija determinanta mentalnog blagostanja. Optimizam u pogledu svoje budućnosti, osećaj napetosti i zadovoljstvo porodičnim životom su sledeći. Takođe su ispitani trendovi mentalnog blagostanja u petogodišnjem periodu između dva kruga istraživanja i ustanovljen je njegov blag, ali ne statistički značajan pad.
Keywords: mentalno blagostanje; Srbija; Evropsko istraživanje o kvalitetu života