Faktori rizičnih oblika ponašanja mladih u Srbiji: analiza individualnih i kontekstualnih činilaca rizika - Stanojević, Dragan; Ljubičić, Milana (Sociološki pregled, 2020)
U ovom radu bavimo se istraživanjem veze između rizičnih oblika ponašanja mladih u Srbiji i pretpostavljenih faktora rizika. Cilj ovog rada je da korišćenjem kriminološke teorije testira uticaj sredinskih faktora na šire shvaćeno rizično ponašanje mladih. Konceptualni okvir studije je utemeljen u opštoj teoriji kriminaliteta R. Egnjua, a hipoteza koja je usmeravala naše istraživanje glasi: Obeležja socijalne sredine, te individualne i porodične osobine predstavljaju činioce pritiska koji mladu osobu guraju ka rizičnom ponašanju. Na podatke reprezentativnog istraživanja o mladima (N=1186), starosti od 15 do 29 godina, sprovedenog 2015. godine, primenili smo statističku tehniku multilevel modelovanja koja omogućava utvrđivanje veza sa rizičnim oblicima ponašanja na individualnom i kontekstualnom nivou. Nalazi multilevel analize ukazuju na to da su u razumevanju etiologije rizičnih oblika ponašanja podjednako važni i individualni i kontekstualni činioci. Drugim rečima, kako pol i uzrast, tako i socijalna dezorganizovanost i kultura nasilja predstavljaju plodno tlo za nastanak rizika.
Keywords: mladi; rizična ponašanja; multilevel analiza; individualni i kontekstualni faktori rizika