Filozofija kao emancipatorska politika: na tragu Marksa i Badjua - Koljević, Bogdana (Sociološki pregled, 2020)
Polazeći, pre svega, od Marksovih i Badjuovih analiza, razmatra se koncepcija filozofije kao politike emancipacije. Kontrastrirajući politiku moći via politiku sile savremenoj politici emancipacije, akcenat se – pored praksi slobode, jednakosti i pravde – stavlja na Marksovu ideju „prave demokratije” (wahre Demokratie). Reč je o promišljanju politike naroda i reflektovanju pitanja o angažovanoj strukturi znanja koje se upravo kao emancipatorsko znanje, ispostavlja kao odlučujuće za političko delanje, otpor i uspostavljanje demokratske države. S ponovnim rođenjem istorije otvaraju se potencijali za suprotstavljanje neoliberalizmu kao „kapitaloparlamentarizmu” i za izgradnju demokratije kao vladavine naroda. Osnovi savremene političke ontologije pojavljuju se u relaciji politike naroda i politike istine.