Subjekt u radu Mišela Fukoa – refleksivni subjekt i teorija upravljanja - Urošević, Milan A (Sociološki pregled, 2020)
Ispitujući Fukoovo shvatanje subjekta pokušaćemo da odgovorimo na pitanje da li je njegov rad bolje videti kao teorijski kontinuitet ili diskontinuitet. Počinjemo izlaganjem njegovih osnovnih teorijskih pojmova. Potom prelazimo na analizu odnosa subjekta i upravljanja u drugom periodu njegovog rada. U nastavku ispitujemo odnos subjekta i upravljanja analizirajući ideju „upravljanja istinom” koju uvodi u trećem periodu. Poslednji odeljak se bavi nekim kontradikcijama Fukoovog viđenja subjekta u trećem periodu. U zaključku konstatujemo da se njegov rad može videti kao deo sociološke tradicije koja teži da prevaziđe podelu na mikro i makro nivo društvenog sveta.