Uticaj društvenih promena na položaj i odnos nastavnik i učenika u nastavi - Arsić, Zvezdan M.; Radojević, Tatjana S. (Sociološki pregled, 2019)
Poslednju deceniju XX i početak XXI veka društva u tranziciji obeležile su krupne društvene promene. Te promene koje karakteriše transformacija s tradicionalnog na savremeni pristup uslovljavaju brojne promene i u vaspitnoobrazovnoj i nastavnoj teoriji i praksi, čija je suština usmerena na sagledavanje povezanosti razvoja društva i obrazovanja, transformaciju sistema vaspitanja i obrazovanja, kao i na sagledavanje položaja i odnosa nastavnika i učenika u nastavi. Nastava je društvena i socijalna kategorija u kojoj se ostvaruju cilj i zadaci vaspitanja i obrazovanja, koje karakteriše društveno-istorijska uslovljenost i zasnovanost. Uvažavajući tu činjenicu, kao i prethodno navedene konstatacije i zahteve, glavna pažnja u radu usmerena je na deskriptivno-istorijsko proučavanje i analizu uticaja društvenih promena, na položaj i odnos nastavnika i učenika u nastavi tokom istorijskog razvoja društva, s posebnim osvrtom na uticaj aktuelnih društvenih promena u ovom domenu.