Društva u posttranziciji, tržišni fundamentalizam i totalitarizam novog doba - Kostić, Aleksandar V. (Sociološki pregled, 2019)
Autor se bavi kauzalnostima koje proističu iz kontroverzi neoliberalnog koncepta i tržišnog fundamentalizma. On je izložio problem koincidencija i razlika koje imaju dublje reperkusije na društva u tranziciji ali i svet uopšte. Istražio je kontroverze neoliberalizma u načinu stvaranja mehanizama moći, gomilanja kapitala, propagande i korišćenja različitih sredstava kako bi koncept opstao. On ukazuje na rigidni pristup briselske administracije koji se širi na sve zemlje koje teže integracijama. Tržišni fundamentalizam i patološka potrošnja su lice i naličje neoliberalizma. Veliki broj zemalja u tranziciji izvršavajući direktive Međunarodnog monetarnog fonda i slušajući savete stranih eksperata zapao je u još veće probleme. Ekonomska moć razvijenih zemalja i autoritarni pristup nisu rezultat samo ekonomije već i ideologije, odnosno geostrategije. Nejednakost se stalno produbljuje. Prazni oblici se šire i primaju u svim kulturama. Autor ukazuje da globalna homogenizacija preko „ne-mesta“ i „nestvari“, uz pomoć „neusluga“ u stvari apstrahuje čoveka promovišući moć tržišnog fundamentalizma. On je vrsta predloška za totalitarizam novog doba.